Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 11/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 11/2023

Investice | 5. 12. 2023 | Ing. Robert Novoměstský MBA., EFA
V listopadu rostly ceny prakticky všech sledovaných aktiv. Od začátku roku připsaly akcie i dvouciferné hodnoty, dluhopisy jsou také v plusu. Za těmito zajímavými pohyby stojí především očekávání poklesu úrokových sazeb. Inflace ve světě klesá, centrální banky tak mohou začít s uvolňováním přísné měnové politiky.

Akciové trhy zažily v listopadu výrazné růsty. Akcie firem vyspělých trhů (po přepočtu cen do české koruny) posílily o 5,0 %. Americké a evropské akcie zaznamenaly 4,7 %, resp. 5,3 % výkonnost. Od začátku roku jsou téměř všechny sledované regiony (s výjimkou rozvíjejících se trhů) v zisku více jak 10 %. Za posledních 5 let jsou rozdíly patrné – akcie USA dodaly více jak 70 %, ovšem rozvíjející se trhy pouhých 13,0 %.

V minulém měsíci rostly také ceny dluhopisů. Od začátku roku vydělaly české státní krátkodobé bondy téměř 3,0 %, benchmarkovým dluhopisům se vedlo lépe (7,0 %). Americké korporátní a globální high - yield dluhopisy přinesly 3,4 %, resp. 7,1 %. Od horizontu 5ti let dále je zřejmé, že mix českých státních dluhopisů doposud neodmazal dřívější ztráty.

 Zlato, stříbro a ropa zaznamenaly v listopadu smíšené výsledky. Zatímco u stříbra byl zisk 5,5 %, tak zlato ztratilo 2,0 % a ropa pak přes 10 %. Od začátku roku jsou ale zisky jak u zlata, tak i stříbra. Ropa je od začátku roku v mírné ztrátě. Na horizontu 5ti let jsou ovšem zisky znatelné.

 Česká koruna vůči euru od začátku roku oslabila o 0,7 %, vůči dolaru ovšem posílila o 1,8 %. Z dlouhodobého pohledu je jasné, že koruna vůči euru posílila o 13,0 % a vůči dolaru oslabila o 10,4 %.

Ceny v ČR meziročně vzrostly o 7,3 %. Za uplynulých 10 let snížil růst cenové hladiny kupní hodnotu peněz téměř o 50 %. Úroková sazba REPO je na 7,0 %. Inflace již několik měsíců klesá, zvýšené úrokové sazby nesou své ovoce. Očekává se, že zvyšování sazeb je definitivně u konce.

 Průměrná cena bytu byla v listopadu 4,46 mil. Kč, přičemž průměr za posledních 10 let je 3,15 mil. Kč. Index GOFI 85 dosáhl úrovně 6,46 %, průměr za posledních 5 let je přitom 4,31 %. Index dostupnosti bydlení je ve výši 62,1 %, průměr za posledních 5 let je pak 53,8 %. Index návratnosti bydlení vykázal hodnotu 7,22, přičemž průměr posledních 5 let je 7,60.

K výraznějšímu a všeobecnému poklesu cen nemovitostí schází fundamentální důvody, a tak můžeme jen doufat v pokles sazeb či růst příjmů obyvatel, jinak se indexy dostupnosti a návratnosti bydlení nezlepší.