Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 6/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 6/2023

Investice | 18. 7. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Na finančních trzích v měsíci červnu světové akciové indexy zaznamenaly růst. Americký index S&P 500 rostl o 6,47 % , evropský index EUROSTOXX 50 si připsal 4,29 % a japonský akciový index NIKKEI 225 zhodnotil o 7,45 %. Na americkém akciovém trhu se nejvíce dařilo informačním technologiím, cyklickému spotřebnímu zboží a zdravotnictví. Zejména oblast umělé inteligence je u investorů aktuálně velice populární. Na evropském akciovém trhu si dobře vedlo cyklické a necyklické spotřební zboží. Na japonském akciovém trhu nejvíce rostl sektor průmyslu a financí. 


Na trhu komodit došlo v minulém měsíci k mírnému poklesu ceny zlata a stříbra. Zlato ztratilo za poslední měsíc 2,66 % a stříbro 3,29 %. Díky zvednutí výnosů z dluhopisů se očekává pokles ceny zlata i v následujících měsících. Ropa brent mírně rostla a to o 3,08 %. Růst je způsoben snížením produkce skupiny zemí OPEC+. Cena ropy v příštích měsících bude záležet na vývoji globálního ekonomického růstu. V případě jeho oslabení dojde ke snížení poptávky po ropě.
Kryptoměny oproti květnu, kdy zaznamenaly stagnaci, v měsíci červnu mírně rostly. Bitcoin rostl o 12,05 %, Ethereum o 3,21 %. Volatilita těchto měn je vysoká a investor s ní musí počítat.


Bankovní rada ČNB nadále zachovává základní reposazbu beze změny a nepřistupuje k jejímu zvýšení. Reposazba stále zůstává na úrovni sedmi procent a tato hodnota je už rok stejná. Díky poklesu inflačních tlaků ČNB sice nepřistoupila ke zvýšení sazby, ale nadále počítá s tím, že základní reposazba zůstane vyšší po delší dobu.
Kurz koruny vůči euru se držel na podobné úrovni jako v červnu a skončil na 23,74 korun za euro. Vůči dolaru koruna posílila o 1,89% s konečným kurzem 21,77 korun za dolar. ČNB tak stále potvrzuje svůj závazek zabránit výkyvům kurzu koruny a držet její hodnotu vysoko. Tímto opatřením se snaží bojovat proti inflaci.


Inflace, kterou zveřejnil Český statistický úřad v červnu klesla na 9,7 %. Dostala se tak poprvé po roce a půl pod deset procent. Z přehledu Českého statistického úřadu vyplívá, že k největšímu poklesu cen došlo v oddíle potravin a nealkoholických nápojů a dále u bydlení. Inflace bude klesat i v příštích měsících a to hlavně díky nízké srovnávací základně z předešlého období. ČNB ve své prognóze počítá s dosažením dvouprocentní inflace ve třetím čtvrtletí příštího roku.


Průměrná nabídková sazba hypoték, kterou napříč trhem měří index GOFI v měsíci červnu byla 6,20 % u 85% LTV. I přesto začíná hypotéční trh zaznamenává opatrné zvýšení zájmu klientů o úvěry. Touha Čechů po vlastním bydlení je veliká a zdá se, že ji ani vysoké sazby dlouhodobě nedokáží oslabit. Průměrná výše nových hypotéčních úvěrů se aktuálně pohybuje okolo 2,7 milionu korun se splatností na dvacet sedm let.