Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 5/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 5/2023

Investice | 19. 6. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Finanční trhy v měsíci květnu mírně rostly. Z hlavních světových indexů se nejlépe dařilo Japonskému akciovému indexu NIKKEI 225, který během minulého měsíce zhodnotil o 7,04 %. Na americkém akciovém trhu se nejvíce dařilo informačním technologiím. Rozvoj umělé inteligence výrazně zvedá poptávku po výpočetním výkonu z čehož  těží američtí výrobci procesorů jako Nvidia, AMD, Broadcom apod. Nadstandardně si vedl také sektor komunikací a cyklického spotřebního zboží. Na evropském akciovém trhu došlo k mírnému poklesu. Investory znejistila zveřejněná slabší evropská makrodata z průmyslu a financí. Hlavní evropský index EUROSTOXX 50 tak oslabil o 3,24 %.


Na trhu komodit došlo v minulém měsíci k poklesu ceny ropy Brent o -8,65 %. Pokles cen je způsoben nižší poptávkou z eurozóny a Číny. Podle posledních prognóz se očekává, že na svém nadcházejícím zasedání zemí skupiny OPEC+ dojde k dohodě o snížení produkce ropy. Cena ropy bude v příštím období růst. Cena zlata v měsíci květnu stagnuje a zakončila obchodování na 1982,1 USD za trojskou unci. 


Kryptoměny oproti dubnu, kdy mírně rostly, v měsíci květnu zaznamenaly pokles. Bitcoin propadl o -6,96 % , Ethereum stagnuje a zůstalo na dubnových hodnotách. Volatilita těchto měn je vysoká a investor s ní musí počítat.


Bankovní rada ČNB nadále zachovává základní reposazbu beze změny a nepřistupuje k jejímu zvýšení. Reposazba stále zůstává na úrovni sedmi procent a tato hodnota bude už rok stejná. Vzhledem k tomu, že české devizové rezervy jsou k poměru HDP jedny z největších na světě, chce guvernér ČNB Aleš Michl s bankovní radou, tyto prostředky diverzifikovat a rozšířit zlaté rezervy. Aktuálně drží ČNB zlato o váze 16 tun. Cílem je dosáhnout hodnoty kolem 100 tun. V současné době nakupuje ČNB necelou tunu zlata měsíčně.


Koruna v měsíci květnu mírně oslabila. Kurz koruny vůči euru se držel na skoro stejné úrovni a skončil na 23,72 korun za euro. Vůči dolaru koruna oslabila více a to o – 3,81% s konečným kurzem 22,18 korun za dolar. Koruna si přesto stále zachovává vysokou stabilitu a nadále se pohybuje na nejvyšších hodnotách za posledních patnáct let.


Český statistický úřad zveřejnil dubnovou inflaci, která zpomalila na  11,1 %. Inflace tak již po čtvrté za sebou klesá. Největší pokles cen byl v oblasti dopravy díky snižujícím se cenám pohonných hmot, dále v oddílu bydlení, potravin a nealkoholických nápojů. Pod deset procent by se inflace mohla dostat v červenci. K dosažení inflačního cíle ČNB, tedy inflace kolem dvou procent, je ještě dlouhá cesta.


Průměrná nabídková sazba hypoték, kterou napříč trhem měří index GOFI v měsíci květnu byla 6,17 % u 85% LTV. Hypotéční sazby stagnují a jejich výraznější pokles se v nejbližších měsících nedá očekávat. Objem nově poskytnutých hypoték může v příštím období znovu začít růst a to díky zmírnění pravidel pro jejich poskytování. ČNB přehodnotila svůj postoj a pozastavila aplikaci ukazatele DSTI (poměr výše splátek k měsíčnímu příjmu žadatele o úvěr), který se poslední dobou stal pro řadu zájemců o hypotéční úvěr nesplnitelný. Bez tohoto omezujícího parametru tak dosáhne na hypotéční úvěr více žadatelů.