Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 4/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 4/2023

Investice | 16. 5. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Finanční trhy v měsíci dubnu mírně rostly. Na americkém akciovém trhu se dařilo sektorům necyklického spotřebního zboží, nemovitostem a  informačním technologiím. Index nákupních manažerů v průmyslu USA v dubnu stoupl na 50,4 bodu a překonal odhad 49 bodů díky oživení růstu výroby a přílivu nových zakázek. Pozitivní nálada převládá u investorů i díky úspěšnému zvládnutí problémů v americkém bankovním sektoru, kde hrozilo riziko rozšíření potíží s likviditou menších bankovních domů. 


Na trhu komodit došlo v minulém měsíci k nepatrnému poklesu ceny ropy Brent a projevuje se tak stále slabá globální poptávka po ropě. Zlato zaznamenalo i v dubnu mírný růst. Po výrazném březnovém růstu, si tak v minulém měsíci  připsalo 1,53 % a zakončilo dubnové obchodování cenou 1999,1 USD za trojskou unci.


Kryptoměny oproti březnu, kdy zaznamenaly stagnaci, v měsíci dubnu mírně rostly. Bitcoin rostl o 2,79 %, Ethereum o 2,60 %. Volatilita těchto aktiv je vysoká a investor s ní musí počítat.


Bankovní rada ČNB po svém posledním zasedání nadále zachovává základní reposazbu beze změny na úrovni sedmi procent a tato hodnota bude už bezmála rok stejná. ČNB zatím nenaznačuje, že by přemýšlela o snižování základní úrokové sazby. Naopak guvernér ČNB Aleš Michl uvedl, že sázky trhu na brzké snížení základní úrokové sazby jsou předčasné. Dle většiny analytiků by základní sazba mohla začít klesat nejdříve koncem roku, spíše začátkem následujícího.


Trend silné koruny ČNB udržuje i nadále a koruna se stala nejstabilnější měnou v regionu. Koncem dubna posílila vůči euru na hodnotu 23,50. Na těchto hodnotách se koruna pohybovala naposledy v roce 2008. Jak dlouho tato situace vydrží bude záležet na rozhodnutí ČNB, která stále deklaruje připravenost intervenovat na její podporu a silnou korunu se snaží použít jako nástroj v boji se stále vysokou inflací, která pořád nechce znatelněji klesnout.
Český statistický úřad zveřejnil dubnovou inflaci, která zpomalila na 12,7 %. Inflace tak již po třetí za sebou klesá. K poklesu výrazně přispělo snížení cen potravin a pokles ceny pohonných hmot, zejména motorové nafty. K dosažení inflačního cíle ČNB na úrovni 2 % je však pořád ještě dlouhá cesta. Pro další vývoj inflace jsou rizikem i vzrůstající mzdové požadavky zejména ve státním sektoru.  


Průměrná nabídková sazba hypoték, kterou napříč trhem měří index GOFI, mírně klesla na 6,15 % u 85% LTV a potvrdila opatrný obrat trendu posledních měsíců. Nové bydlení je však stále pro většinu zájemců nedostupné a to ne jen díky vysokým sazbám hypoték, ale i díky ostatním pravidlům stanovených ČNB pro poskytnutí hypotéčního úvěru, které musí banky dodržovat. Na průměrný nový pražský byt s měsíční splátkou padesát tisíc musí mít žadatel o hypotéční úvěr příjem sto tisíc čistého měsíčně. Hypotéční trh se meziročně propadl o sedmdesát procent a v nejbližší době se do starých kolejí určitě nevrátí.