Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 3/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 3/2023

Investice | 14. 4. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Finanční trhy v měsíci březnu zažily růst. Rostly v podstatě ve všech významných regionech. Jeden z hlavních Amerických indexů, S&P 500 během března vyrostl o 3,51 %. Japonský index NIKKEI 225 získal v průběhu března 2,17 %, evropský EUROSTOXX 50 vyrostl o 1,81 %. Důvodem je optimismus investorů, že nedávná bankovní krize v USA a Evropě je úspěšně zažehnána a nepřeroste do větších problémů. Díky příslibům dotčených centrálních bank o dodání potřebné likvidity nedošlo na finančních trzích k panice. Pozitivním signálem pro investory byl krok americké centrální banky Fed, která 22. března zvýšila základní sazbu jen o 0,25 bodů místo očekávaných 0,50 bodů. Uklidnění situace přispělo i zveřejnění makro dat z hlavních regionů, které ukázaly lepší výsledky, než analytici předpovídali.


Na trhu komodit došlo v minulém měsíci k poklesu ceny ropy Brent o 4,91 %. Ropa Brent tak zakončila březnové obchodování cenou 79,77 USD za barel. V následujícím období bude cena ropy růst, a to díky rozhodnutí skupiny OPEC+, která začátkem dubna nečekaně oznámila dobrovolné snížení těžby o 1,15 milionu barelů denně. Zlato zaznamenalo poslední měsíc výrazný růst a koncem března se jeho cena vyšplhala na 1969 USD za trojskou unci. Výrazný nárust ceny zlata způsobila obava z krize několika bankovních domů, zejména americké Silicon Valley Bank a švýcarské Credit Suisse, které musely být sanovány.


Kryptoměny oproti minulému měsíci, kdy zaznamenaly stagnaci, v měsíci březnu rostly. Bitcoin rostl o 23,02 %, Ethereum o 13,52 %. Volatilita těchto měn je vysoká a investor s ní musí počítat.


Bankovní rada ČNB po svém zasedání koncem března nadále zachovává základní reposazbu beze změny a nepřistupuje k jejímu zvýšení. Reposazba stále zůstává na úrovni sedmi procent. Většina bankovní rady ČNB považuje inflační tlaky sice za poměrně silné, ale stále nedostatečné pro zvýšení základní úrokové sazby, které by přineslo neúměrný útlum ekonomické aktivity. ČNB zatím ani verbálně nenaznačuje, že by přemýšlela o snižování základní úrokové sazby a dle většiny analytiků by základní sazba mohla začít klesat nejdříve koncem roku. Stejně kontinuálně, jak drží již mnoho měsíců ČNB na neměnné výši základní úrokovou sazbu, tak podporuje silný kurz koruny. Dle ČNB silná koruna výrazně pomáhá tlumit inflační tlaky, a proto deklaruje neustálou připravenost intervenovat na její podporu. Koruna se stala nejstabilnější měnou v regionu a k 31.3.2023 posílila vůči euru na hodnotu 23,47. Dá se předpokládat, že takto silná bude koruna i v následujícím období.


Český statistický úřad zveřejnil březnovou inflaci, která zpomalila na rovných 15,0 %. Inflace tak již po druhé za sebou klesá. Zpomalení bylo ovlivněno výrazným snížením ceny pohonných hmot a pokračujícím poklesem cen energií, zejména zemního plynu. I přes pokles patří inflace v Česku stále k jedněm z nejvyšších v EU.


Průměrná nabídková sazba hypoték se pořád drží nad šesti procenty. To je nepříjemná hodnota pro skoro sto tisíc domácností, které letošní rok čeká refinancování. Zejména pro ty, kteří si hypotéku sjednali před pěti lety za sazby mezi 2 až 2,7 procenty. Refixace, která je čeká se jim tak více než dvojnásobně prodraží. I přesto dle údajů z trhu nedochází ve větší míře k nuceným prodejům nemovitostí. Březnové statistiky ČNB ukazují, že většina klientů zatím dostojí úvěrovým závazkům. Problém se splácením své hypotéky mělo jen 0,6 procent dlužníků.