Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 2/2023

Měsíční aktuality z finančních trhů 2/2023

Investice | 19. 3. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Finanční trhy v měsíci únoru převážně stagnovaly. Americké akciové trhy zaznamenaly mírný pokles. Jeden z hlavních indexů, S&P 500 během února propadl o 1,19 %. Důvodem stagnace jsou stále trvající inflační tlaky v americké, ale i evropské ekonomice. To snižuje výhledy na brzké uvolnění restriktivní politiky Fedu. Z hlavních sektorů dosáhly silného růstu energie a suroviny. Naopak pokles zaznamenal sektor financí a zdravotnictví. Na evropském akciovém trhu výrazně rostl sektor průmyslu, a to díky pokračujícímu zlevňování plynu a elektřiny. Nejvíce propadly v Evropě nemovitostní trhy v důsledku zvýšených nákladů na financování nových projektů, zejména z důvodu vysokých úrokových sazeb.


Na trhu komodit došlo k mírnému poklesu ceny ropy Brent, a to o 0,71 %, kdy tato komodita zakončila měsíc cenou 83,89 USD za barel. Poslední makrodata z Číny naznačují posílení tamní poptávky, což by znamenalo možné zdražení ropy na trzích v příštím období. Tomu by výrazně napomohl i plán Ruska snížit v březnu vývoz ropy až o 25 %. Cena zlata výrazně klesla o 4,81 % na 1836,7 USD za trojskou unci.


Na trhu kryptoměn podobně jako na finančních trzích panovala stagnace. Během února nejznámější kryptoměna Bitcoin nezaznamenala žádný růst a zůstala na stejných hodnotách jako před měsícem. Podobný vývoj zaznamenala i druhá nejznámější kryptoměna Ethereum, která si připsala pouze 1,23 %. I přes tyto výsledky je volatilita těchto měn vysoká a s tímto rizikem musí investor počítat.


Trendu silné koruny se ČNB drží i nadále a koruna se stává nejstabilnější měnou v regionu. Koncem února posílila vůči euru na hodnotu 23,51. Na těchto hodnotách se koruna pohybovala naposledy v roce 2008. Je vidět, že investoři ve světě ji vnímají jako bezpečný přístav. Jak dlouho tato situace vydrží bude záležet na rozhodnutí ČNB, která stále deklaruje připravenost intervenovat na její podporu.
Bankovní rada ČNB zachovává základní reposazbu beze změny a nepřistupuje k jejímu zvýšení. Reposazba tak stále zůstává na úrovni sedmi procent a trh tento stav akceptuje. Případné tlaky na zvýšení základní úrokové sazby pravděpodobně ukončí víkendový krach americké Sillicon Valley Bank, která neunesla zvyšující se základní sazby Fedu. Tato situace bude pravděpodobně varováním i pro ostatní centrální banky, které budou s dalším zvyšováním sazeb opatrné.
Český statistický úřad zveřejnil únorovou inflaci, která mírně zpomalila na 16,7 %. Přesto se inflace k stanovenému dvouprocentnímu cíli ani zdaleka neblíží. Její pokles je způsoben především díky vysokému srovnávacímu základu z minulého roku. Zatím vše nasvědčuje tomu, že i letos nám zůstane dvouciferná inflace. 


Průměrná nabídková sazba hypoték, kterou napříč trhem měří index GOFI, klesla o jednu desetinu na 6,19 % u 85% LTV a potvrdila mírný obrat  trendu posledních měsíců. Sazby přestaly růst. Výraznější pokles sazeb se ale nedá zatím očekávat z důvodu stále vysoké základní úrokové sazby stanovené ČNB. Ceny nových nemovitostí stále stagnují a k poklesu dochází pouze u kategorie starších, technicky méně kvalitních staveb v méně atraktivních lokalitách. Zde může být až 30% pokles tržní ceny.