Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 12/2022

Měsíční aktuality z finančních trhů 12/2022

Investice | 11. 1. 2023 | Zdeněk Bartoš DIS.
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

Finanční trhy zakončily poslední měsíc v roce propadem. Americká centrální banka Fed zvedla na svém prosincovém zasedání základní úrokovou sazbu na 4,5 % a naznačila, že je připravena ve zvyšování pokračovat, pokud se inflace nezačne přibližovat k dvouprocentnímu cíli. To ovlivňuje sentiment na finančním trhu.

Na americkém akciovém trhu výrazně zhodnotil sektor energií, který těží z odvetného opatření Ruska - zákazu vyvážet ropu do zemí, které zavedly cenový strop na jeho ropu. Naopak propad zaznamenalo cyklické zboží a sektor IT. Index S&P 500 propadl v prosinci o 5,9 %. Za loňský rok ztratil celkem 19,44 %. Nedařilo se zejména akciím Tesly a Amazonu, velké ztráty zaznamenal i gigant Apple. Roční propad, i když ne tak vysoký, byl i u ostatních indexů. EUROSTOXX 50 ztratil 4 %, japonský NIKKEI 225 ztratil 9,37 %.


Na trhu komodit došlo k mírnému nárůstu ceny ropy Brent, a to o 0,56 %. Cenu ropy začíná zvyšovat odvetné opatření Ruska na zavedení cenového stropu na jeho ropu a ukončení nulové politiky Číny vůči Covidu s výhledem na opětovný rozjezd její ekonomiky. Cena zlata vzrostla o 3,77 %, zejména díky slabšímu dolaru.


Digitální měny pokračují v dalším propadu. Bitcoin během prosince ztratil 3,6 % a Ethereum se propadlo o 7,63 %. Za celý minulý rok je propad dramatičtější. Na začátku ledna loňského roku se Bitcoin blížil hranici padesáti tisíc dolarů. Prosinec však zakončil na hodnotě 16 564 USD. Volatilita těchto měn je vysoká a s tímto rizikem musí investor počítat.


Kurz České koruny se ČNB daří držet stabilní, a to i přesto, že již skoro neintervenuje. Naopak koruna začala posilovat, a to na čtrnáctileté maximum vůči euru, kdy zakončila rok hodnotou 24,17. Silnější korunou, která snižuje cenu dováženého zboží, se ČNB snaží tlumit inflaci. Očekává se pokračování této politiky, neboť ČNB má dostatečné devizové prostředky na další intervence. Rizikem by mohlo být případné zvyšování sazeb Evropskou centrální bankou, které by znamenalo vyšší úrokový diferenciál a tím zvětšení tlaku na korunu.


Základní úroková  sazba stanovená ČNB zůstává stále na sedmi procentech. Bankovní rada v čele s guvernérem Michlem preferuje stabilitu sazeb a této holubičí strategie se stále drží. Tuto strategii může narušit pouze dramatický nárust inflace. Inflace zveřejněná Českým statistickým úřadem dosáhla za měsíc prosinec hodnoty 15,8 %. Meziměsíčně tak došlo k poklesu o 0,4 %. Zpomalení růstu inflace bylo způsobeno poklesem cen pohonných hmot. Průměrná míra inflace za rok 2022 činila 15,1 %. Jedná se tak o druhou nejvyšší hodnotu v historii samostatné České republiky. Vyšší byla pouze v roce 1993, a to 20,8 %.


Průměrné sazby hypotéčních úvěrů se drží na skoro stejných hodnotách jako minulý měsíc a potvrzuje se tak očekávaný trend stagnace úrokových sazeb, který bude trvat minimálně několik nejbližších měsíců. Podobná situace panuje i na trhu nemovitostí, kde zatím došlo jen k mírnému poklesu cen a spíše vidíme jejich stagnaci.