Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 8/2022

Měsíční aktuality z finančních trhů 8/2022

Investice | 14. 9. 2022 | ZDENĚK BARTOŠ DIS. | BC. VÁCLAV ŠIMEK
Pravidelný měsíční komentář analytiků společnosti Freedom k vývoji jednotlivých segmentů finančního trhu včetně základních indikátorů trhů.

V průběhu srpna zaznamenaly finanční trhy pokles. Na americkém akciovém trhu oslabily sektory průmyslu, komunikací, cyklického zboží, nemovitostí a informačních technologií. Těchto sektorů se nejvíce dotýká zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou, a má tak negativní dopad na jejich financování. Rozhodnutí americké vlády na omezení vývozu nejpokročilejších čipů do Číny způsobilo propad akcií polovodičových společností Nvidia a AMD. Nejlépe si vedl energetický sektor, a to zejména plynárenský, který těží z obrovské poptávky po zkapalněném zemním plynu.  
Tyto okolnosti měly dopad také na index S&P 500, který za měsíc srpen oslabil o 4,24 %. Ještě větší propad zaznamenal největší evropský akciový index EUROSTOXX50, který oslabil o 5,15 %. Z námi sledovaných mezinárodních indexů nejlépe dopadl japonský NIKKEI 225, který uzavřel srpen symbolickým růstem o 1,04 %.


Na trhu komodit v srpnu došlo k propadu cen ropy Brent o 12,29 %. Hlavním důvodem je útlum čínské ekonomiky, kde výrazně klesá poptávka po komoditách a vysoké riziko ekonomické recese v Evropě a USA. Ještě výraznějšímu propadu cen ropy brání snahy západních zemí přestat odebírat ruskou ropu. Riziko ekonomické recese v Evropě zvyšuje energetická krize. Ceny plynu a elektřiny na evropských burzách překonávaly extrémní hranice, které jsou z dlouhodobého hlediska pro průmysl a domácnosti likvidační. 


Na trhu kryptoměn se v srpnu potvrdila vysoká volatilita těchto digitálních měn. Bitcoin zaznamenal v srpnu pokles o 13,89 %, Ethereum o 7,43 %. Vysoká volatilita Bitcoinu dělá problémy Salvadoru, který jako první na světě zavedl zákonnou možnost platit Bitcoinem a nakoupil ho do státních rezerv.


Český statistický úřad zveřejnil meziroční inflaci, která dosáhla za měsíc srpen hodnoty 17,2 %. Dochází tak poprvé k meziměsíčnímu poklesu inflace, kdy v červenci byla inflace na úrovni 17,5 %. Největší zásluhu na poklesu inflace mělo zlevnění pohonných hmot v důsledku poklesu cen ropy a ropných produktů na světovém trhu. Domácnostem však nadále rostou náklady zejména v důsledku zdražování zemního plynu, elektřiny, tepla a potravin. Změna trendu z rostoucího na klesající je u inflace málo pravděpodobná, zdá se však, že předpověď ČNB o překonání 20% hranice nebude letos naplněna.


Kurz EUR/CZK skončil v srpnu na hodnotě 24,51. Pokračují tak intervence ČNB na posílení kurzu koruny. Stav devizových rezerv centrální banky ke konci srpna dosáhl 142,3 miliard eur. Od konce června se tak snížil o 3,9 miliardy eur. Od května, kdy ČNB intervence zahájila, vyprodala více než 20,5 miliard eur z devizových rezerv. Dá se očekávat, že ČNB bude v intervencích na posílení kurzu koruny pokračovat i nadále a ponechá i po svém příštím zasedání, které bude na konci září, základní repo sazbu na stávající úrovni sedmi procentních bodů.


Po měsících růstu došlo k poklesu hypotéčních úrokových sazeb. Průměrná nabídková sazba hypoték podle indexu GOFI 80 klesla o 0,04 procentního bodu z červencových 6,32 % na srpnových 6,28 %. Jedná se tak o velmi mírný pokles, který nebude znamenat změnu trendu, ale spíše stagnaci hypotéčních sazeb.